Inleiding: de raad van bestuur over 2016

Inleiding

Raad van bestuur over 2016U bent misschien nietsvermoedend door dit jaarverslag aan het bladeren, of beter gezegd, scrollen en klikken. Toch is dit een vrij uniek moment, al zeggen we het zelf. Want u leest het allerlaatste jaarverslag van het Westfriesgasthuis. In 2017 fuseert het Westfriesgasthuis met het Waterlandziekenhuis. Een volgende stap in de continue ontwikkeling en verbetering van medisch specialistische zorg in de regio.

We kijken dus voor de laatste keer terug als ziekenhuis dat geworteld is in West-Friesland. Het was een prachtig jaar met hoogtepunten waar we, zoals het een echte West-Fries betaamt, op een bescheiden manier trots op zijn. We openden een gloednieuw Centrum voor geboortezorg, trainden ruim 200 medewerkers én medisch specialisten in Lean, namen nieuwe 3D-echografie in gebruik voor onderzoek naar mamacarcinoom, openden een balie speciaal voor mantelzorgers, hielden diverse volgeboekte publiekslezingen in de lokale bioscoop. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En dreig ik alsnog, geheel tegen de regionale aard in, te gaan opscheppen. Als ik dan ook nog meld dat we financieel kerngezond zijn en tevreden medewerkers en patiënten hebben, denkt u misschien dat u niet verder hoeft te lezen. Ik raad u van harte aan om dit toch te doen.

Let u vooral op de verhalen van patiënten en collega’s. Zij vertellen u waar het in essentie om draait in ons ziekenhuis: niet om een fusie, niet om trots. Wel om zorg leveren, met alle aandacht, aan mensen die vaak een impactvol moment in hun leven doormaken. Ik hoop dat naast alle feiten en cijfers juist hun verhalen u tijdens het terugblikken inspireren en stimuleren tot goede en waar mogelijk betere zorg. Ondertussen maken wij ons sterk voor de toekomst waarin we juist deze zorg in de regio’s Westfriesland én Waterland willen waarborgen.